• <16 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • 4.9/5 reviewscore
  • Kies bewust: kwaliteit & duurzaam

Martini, martini, martini: wat is het verschil?

Wat krijg je als een je een maritni aan de bar besteld? Ondanks de populairiteit is dit voor de meesten nog een groot vraagteken. De term Martini wordt namelijk gebruikt voor drie soorten drankjes:

  1. de klassieke Martini;
  2. cocktails met Martini;
  3. én cocktails in een Martini glas.

Geen zorgen, hieronder leggen we het verschil uit.

De klassieke Martini

Als je een Martini in een cocktailbar bestelt, krijg je de klassieke cocktail. Van origine bestaat deze cocktail uit (zoete) gin en een beetje vermout. Vermout is een versterkte wijn, die op smaak wordt gebracht met suiker, verschillende aromatische planten en kruiden.

Toen begin jaren ‘20 droger smakende dranken populairder werden, kwamen er nieuwe Martini varianten bij. De gin die men gebruikte voor de cocktail werd steeds minder zoet, of zelfs helemaal achterwege gelaten en vervangen door vodka.

Cocktails met Martini

Martini is niet alleen de naam van de klassieke cocktail, maar ook de naam van het meest bekende en gevestigde vermoutmerk: Martini & Rossi, kortweg Martini genoemd. Bestel je een cocktail met Martini? Dan is de kans groot dat je een cocktail krijgt met vermout van het bekende merk Martini & Rossi.

Cocktails in een Martini glas

Eind jaren ‘80 maakten fruitige cocktails hun opmars. Omdat deze cocktails vaak in een v-vormig glas werden geserveerd, heeft men ze al gauw bestempeld met de naam ‘Martini’. Toch bevatten lang niet alle cocktails die deze naam dragen vermout en al helemaal niet van het merk Martini & Rossi. Aan een Espresso Martini of een Pornstar Martini komt namelijk helemaal geen vermout te pas!


Ontdek ze allemaal en maak ze thuis!


«   »